samling-2019

Vurderer nye tema

Det er en kunst å samle folk til retreat. I det stille foregår det en fornyelse. Flere retreatsteder vurderer nye tema. Bygninger repareres og nye husfolk knytes til.

Disse inntrykkene var noe av det som kom frem på den årlige samlingen for retreatledere i Oslo i slutten av mai. 25 personer deltok på samlingen arrangert av Retreatbevegelsen i samarbeid med Kirkerådet og Norges Kristne Råd.

Fornyelse

Lia Gård har hatt litteratur som tema på flere retreater og ser at det er populært. Mareike Bø fortalte at de jevnlig samtaler om nye tema og ressurspersoner som kan knyttes til stedet.  Utstein Pilegrimsgard prøver å nå nye mennesker ved å bruke kommersielt språk i markedsføringen. Arvid Kaspersen forsøker å få NRK til å lage reportasje om pilegrimsgården.

Juleretreat og høytidsretreat er veldig populære på Sandom. Lia Gård samler stadig mange til familieretreat og vurderer hvordan de kan nå unge på en bedre måte. Høgsveen samarbeider med KABB om retreat for blinde og har stor etterspørsel på retreat der den enkelte vandrer i sin livshistorie. Ignatianske retreat er stadig polulære på Tomasgården. Areopagos har gode erfaringer med «Salig er tørsten» der det gis smakebiter på Sentrerende bønn og Jesusmeditasjon.

Flere steder foretar bygningsmessig fornyelse. På Sandom er biblioteket innredet til lunsjrom og oppholdsrom for husfolk. Åkerlehaugen må bytte vinduer og panel. Utstein Pilegrimsgard har kjøpt enebolig med tre soverom og åtte sengeplasser og trenger kanskje ikke leie rom på hotellet lenger.

Nye overtar

Flere steder har et generasjonsskifte i arbeidet. På Lia Gård har Ingar og Mareike Bø overtatt ansvaret, men Ingeborg og Sigmund er fortsatt aktivt med. Nye medarbeidere er på plass på Tomasgården. Retreat i Nord er i en omstillingsfase. Hilde-Anette Løvenskiold Grüner trekker seg snart tilbake etter å ha ledet Retreat i Nidaros i 20 år.

Økonomien er alltid en utfordring. Flere steder trenger nye frivillige husfolk som kan steppe inn og gjøre en innsats. Noen steder melder deltakerne seg senere enn før. Det gjør det litt vanskeligere å planlegge. Alle melder om takknemlige tilbakemeldinger fra de som deltar på retreatene.

Noen av deltakerne på samlingen i Oslo. FOTO: LIV HEGLE

Teksten er basert på det Hans-Jürgen Schorre har notert fra samlingen.