1lys-lia

Trenger flere husfolk

Mange av retreatstedene rundt om i landet trenger husfolk og frivillige som kan hjelpe til i korte eller lengre perioder. Det kom frem på Retreatsamlingen Kirkerådet og Norges Kristne Råd inviterte til 10. mai i Oslo.

Pandemien er over. Igjen strømmer folk til landets retreatsteder for å få en pustepause eller tid til ettertanke over viktige ting i livet. Flere har ventelister. Men det er gjennomgående godt med plasser på retreater både i sommer og til høsten.

Nye utfordringer

– Mennesker med ulik troserfaring kommer til oss. Det gir oss nye utfordringer, sier Anne-Karin Apalseth fra Sandom Retreatsenter.

Hun og hennes mann, Steinar Hov, markerer i år at de har vært på Sandom i 30 år. Nytt av året et at de har tatt fatt på å gjøre noe i den gamle «møkkakjelleren». Det har lenge vært en drøm og er et trosprosjekt siden de ikke tar opp lån.

To kom med store gavebeløp. Så kom to til. Dermed er 800.000 kroner sikret til prosjektet og de ante at Gud var i aksjon. Flere bjelker må skiftes ut for å få arbeidet til. De tenker at dette må til for at hovedhuset, som også rommer kapell, skal stå i fremtiden.

Utstein Pilegrimsgard trenger flere husfolk som kan holde stedet «varmt». Stedet åpner i større grad for samlinger fra ulike menigheter. Det prioriteres at få kommer og søker stillhet fremfor at mange kommer for å drikke kaffe. Arvid Kaspersen gleder seg over bedre samarbeid med Stavanger Museum som har ansvar for Utstein Kloster. Retreatstedet kan nå bruke kirken på klosteret så mye de vil.

Generalsekretær Erhard Hermansen i Norges Kristne Råd har nylig ledet en pilegrimsvandring fra Dombås til Trondheim. Rådet har ni ansatte i 6,3 årsverk. En går av med pensjon og en går over i en annen virksomhet. Det utfordrer rådet til å tenke nytt om hva det vil i fremtiden.

Retreat i Nidaros har knyttet til seg 10 åndelige veiledere som står til tjeneste når retreat i hverdagen arrangeres. De arrangeres stille dager i ulike kirker i Trondheim og retrett på Birgitta-klosteret.

Ta på alvor

– En utfordring i fremtiden er å ta prester og andre kirkelige ansattes åndelige liv på alvor. Vi trenger flere som kan utdanne seg inne åndelige veiledning, sier Ingrid B. Kunzendorf.

Retreatprest Sigurd Bakke opplyser at Bispemøtet har overtatt å organisere årlige samlinger for åndelige veiledere. Bjørgvin bispedømme har sammen med Norsk Lærerakademi opprettet et ettårig grunnkurs innen åndelig veiledning.

Karoline Barbøl forteller at Lia Gård har opprettet en Stiftelse som skal stå ansvarlig for arbeidet. 1 million kroner er samlet inn i grunnkapital. Det arbeides nå med å reise et pilegrimssenter ved stavkirken. Utfordringen blir å få midler til å reise det.

Et samarbeid med NMS er utviklet for å rekruttere unge som husfolk for et år. Tre fra Tyskland er på Lia nå. Seks kommer neste år. Mange kommer til retreat på Lia. De ansatte har nok å gjøre. Utfordringen blir i fremtiden å sette et tak så de ansatte kan takle veksten.

Retreat Lovisenberg prøver å organisere noe av stillhetsarbeidet i hovedstaden. Nettretreat ble forsøkt med hell under pandemien, forteller Reidar Strand. Han har selv 16.000 besøkende i året til sin nettside gamlepresten.com. Det overrasker ham at ingen har søkt om å få en veileder.

Hjelp til tro

Tomasgården har avlyst noen retreat og strever med å få nok frivillige. Retreatstedet vurderer nå å la menighetene bestille sine egne retreater. Remi Høydal ser at retreat er en ressurs og en hjelp til å få den enkelte til å vokse i sin tro.

Torill Slåttsveen Asp ved Høgsveen retreat og gjestegård brenner for å kombinere billedterapi og åndelig veiledning. Hun ser at det å arbeide med bilder går dypt i personligheten og håper flere får øynene opp for noe av det.

Henny Lie Sandve fra Retreat i Rogaland har registrert at det særlig er kvinner som søker til retreat. Derfor gleder hun seg over at det er mange menn på retreatsamlingen i hovedstaden. I Rogaland kommer det stadig nye til samlingene.

Slora leirsted var eid av menighetene før og er nå i privat eie. Gjermund Stormoen fra venneforeningen ser at stedet bør vende seg til menighetene igjen og tilby en smak av retreat.

Motvirke utbrenthet

Hans-Jürgen Schorre i Kirkerådet har gledet seg over å besøke mange retreatsteder. Han ser at det er mange ildsjeler i kirken. Faren er å bli en utbrent ildsjel. Retreat kan motvirke det. Han viser frem en tegning av et kors og peker på at det symboliserer fire ting: Han er elsket, jordet, sendt og fri.

Jo Helge Sjøflot gleder seg over tidebønnsamlingene Areopagos arrangerer i Trefoldighetskirken i Oslo. Han ser den store verdien av ulike former for trospraksis.

Retreat Bergen gleder seg over at flere kommer til kveldsretreatene, også unge mennesker. Retreatene gir en smakebit og kan inspirere flere til å reise på retreat.

Åkerlehaugen ved Molde kjenner på voksesmerter. Så mange vil komme at de ikke helt vet hvordan de skal ta imot alle, forteller Trine E. Ringstad.

Sigurd Bakke opplyser at det 20. til 22. januar 2023 blir inspirasjonssamling på Lia Gård i Koppang for alle som er engasjert i retreat. 8. mai 2023 samles åndelige veiledere i Oslo. Dagen etter, 9. mai, legges det opp til ny retreatsamling i hovedstaden i regi av Kirkerådet og Norges Kristne Råd.