ro-lite

Sommerens kraftkilder

Sommeren kan for noen bli en åndelig tørketid. Vi slapper helt av, kommer ut av våre vanlige rutiner, suger nye inntrykk, men gjør mindre enn vanlig. Hvordan pleier vi da best vårt forhold til Gud?

– Sommeren er annerledes og gir oss andre impulser. Jeg tror det beste vi kan gjøre, er å holde fast på noe enkelt. En enkel morgenbønn eller aftenbønn. Har vi ikke bibelen i nærheten, kan vi få dagens ord på bibel.no eller se meditasjoner på hjemmesiden vår, sier Anne-Karin Apalseth.

Hun tilhører den faste staben på Sandom Retreatsenter og er også med i Kontaktutvalget for retreat på landsplan. Akkurat nå leder en ignatiansk retreat på Sandom. Senere i juli står flere retreater med fjellturer på programmet. Begge har plass til flere.

– Vi bruker tid til nye opplevelser og samvær med familie og venner, men sommeren kan og gi oss ro til å være litt mer sammen med Gud. Det går an å sette av en dag eller to. Jeg anbefaler også en retreat, sier Anne-Karin.

Hun tror også det er godt for oss mennesker å være mer ute i naturen om sommeren. Kontakt med skaperverket gir naturlig kontakt med skaperen selv.

Noen av retreatstedene har rolig sommer, mens andre har sin mest hektiske periode nettopp om sommeren. Variasjonen er stor.

Lia Gård Retreatsted har tre familieretreater i juli. Alle har venteliste. Fra 31. juli til 6. august er det ignatiansk retreat, mens det fra 7. til 13. august ønskes velkommen til ferieuke for voksne. Da tilbys deltakerne en annerledes og morsom uke. Her er varierte aktiviteter og små vandreturer står på programmet.

Utstein Pilegrimsgard har sommeråpent herberge med enkel kafé helt frem til 13. august. Hver dag er det morgenbønn klokken 10 og kveldsbønn klokken 21. Så inviteres alle til middagsbønn i kirken på Utstein Kloster klokken 13 hver dag. Å være i denne kirken er i seg selv en opplevelse.

Homely på Bryggja i Nordfjord har åpent i ukene 27, 28 og 29 for feriegjester. Helgen 25. til 27. august inviteres det til bønnehelg.

Institutt for sjelesorg, Modum Bad, har stengt i sommer, men åpner for en klassisk sommeruke fra 15. til 19. august. Da blir det utflukter til severdigheter i området, sosialt samvær og åndelig på fyll. Fra 21. til 23. august arrangeres dager for både hvile og vekst.

Sandom Retreatsenter arrangeres ignatiansk retreat i disse dager. Fra 11. til 15. juli blir det delvis taus retreat med fjelltur utenfor allfarvei. 17. til 22. står retreat med fjellturer på programmet.

Høgsveen retreat- og gjestegård ved Hamar har klassisk retreat fra 13. til 16. juli og retreat med personlig veiledning fra 26. til 30. juli.

Solåsen Pilegrimsgård i Son har en rolig periode i sommer og begynner med 10 dager stille retreat fra 7. til 18. august.

Viken senter i Troms har Pilegrimsretreat frå 24. til 27. august. «Återuppstå etter nederlag» er tema for retreaten.

Åkerlehaugen har retreat med pilegrimsvandring frå 10. til 13. august.

Tomasgården har ni dager ignatiansk retreat fra 11. august. Markens grøde står på programmet i dagene fra 24. til 27. august.

Retreat i nord har sin første retreat i Punsvik frå 8. til 10. september.

Slora gård på Ski har et hverdagskapell som alltid er åpent.

Retreat Ognatun har sin første retreat 6. til 10. september.

Retreat i Rogaland har stille dag på Utstein Pilegrimsgard lørdag 26. august.

Aarholt-tunet gjestegård i Vestfold tilbyr bondegårdsferie i hele sommer til og med uke 30.

Retreat Bergen inviterer til første kveldsretreat 23. august.

BILLEDTEKST: Sommeren kan gi en annerledes ro.