Se, jeg gjør noe nytt!
Situasjonen er krevende ved flere av retreatstedene. Flere stillinger står ledig, kom det frem på Inspirasjonssamlingen for landets retreatsteder på Lia Gård Retreatsted 19. til 21. januar. Dere skal få vite mer om dette. Først går vi til talen Ingar Bø holdt.
– Israelfolket var i en håpløs situasjon. Resignasjonen hadde bredt seg. Midt i alt dette kom profeten Jesaja med trøstende ord: Se, jeg gjør noe nytt», sier han i Jesaja 43. Det er Gud som vil gjøre noe nytt. Og han fortsetter med å si at det alt spirer frem, sa Ingar Bø, leder for Lia Gård Retreatsenter, under gudstjenesten søndag.
Han pekte på at vekst ofte begynner i det små.
– Vi trenger hjelp til å se skarpt. Gud sier til hver og en at han skaper noe nytt i våre liv, fremholdt Ingar.
Mistet to ansatte
– Sandom Retreatsenter hadde et innholdsrikt år med mange gjester i 2023. Men det var og avlyste og innstilte retreat. Senteret mistet to ansatte. Vi er nå på utkikk etter nye ledere. Det er bare å melde seg, sa Steinar Hov.
Sandom er landets eldste retreatsted og ble grunnlagt i 1955 av Edin Løvås. Retreat med utforkjøring på randonee ski er nytt og ser ut til å slå an. Stedet har og utviklet et nærmere samarbeid med Lagsbevegelsen, der årets trainee får oppleve en retreat.
Tobias Giese har forlatt Sandom og er i dag ansatt i en 60 prosent stilling ved Tomasgården Retreatsenter. Mellom 25 og 30 retreat blir arrangert i året. Fem ble avlyst i fjor.
– Ulla Käll’s retreater har stabilt besøk. Vi hadde en god retreat med Erik Varden fra den katolske kirken og samarbeider også med Oase og Areopagos. Akkurat nå trenger vi en vikar i 40 – 60 prosent stilling, opplyste Tobias Giese.
9400 gjestedøgn
– Lia Gård Retreatsenter hadde 9357 gjestedøgn i fjor. Det forteller om jevnt besøk. Pilegrimshuset ble innviet. Lia Gård ble og tildelt Økumenikkprisen. Familieretreatene, der det er fullt av barn og voksne, er særlig livgivende. Flere faste voksne tar ansvar som husfolk, opplyste Ingeborg Bø.
Ingar Bø opplyste at det trenges en ny kontorleder som og kan lede retreat. Dessuten er det behov for en økonomi som er bærekraftig.
BILLEDTEKST: Musikerne sørget for god stemning når alle sang "Amazing grace".
Åkerlehaugen retreatsenter ved Molde hadde 260 overnattingsdøgn og 30 arrangement i tillegg i fjor. Stedet har ti gjesterom og kapellet har fått byggeskikkpris. Senteret samarbeider med Møre bispedømme og har sunn økonomi. Hvert år gir det ut adventsbok som betyr mye for økonomien.
Ny leder
Marit Areklett overtar om en måned som leder av Utstein Pilegrimsgård. Hun har blant annet arbeidet ved Sjømannskirken i New York og har veilederutdanning. Stedet samarbeider med Stavanger bispedømme og har jevnt besøk.
Cathrine og Trond Hansrud har jevnt besøk av norske og tyske ungdommer på Slora leirsted. De gleder seg over hva stedet betyr for unge mennesker.
Sigurd Bakke er nå pensjonert prest og representerer fortsatt Kontaktgruppen for retreat. Han merker at presterollen har endret seg. Folk tør ikke lenger ringe presten privat. Han leder nå retreater ved ulike retreatsteder.
Bergen Retreat opplever litt økt besøk. Over 20 personer kom til hver av de to adventsretreatene i desember. Målfrid Sandvik fra styret gleder seg over at retreatene betyr noe i byen.
Hverdagsretreat
Retreat i Nidaros har god erfaring med hverdagsretreat i ulike kirker i byen. Børre Rindal opplyste at de samarbeider godt med de to katolske klostrene i byen og tilbyr også åndelig veiledning.
Svein Aarholt gleder seg over jevnt besøk ved Aarholttunet. Han anbefalt interesserte å samarbeide med de kristne overnattingsstedene i landet.
Johannes Moxness i styret for Sandomsstiftelsen anbefalte at styrene for de ulike retreatstedene møttes på Inspirasjonssamlingen neste år. De kunne samles til noen egne møter og styrke hverandre i arbeidet.
Neste Inspirasjonssamling på Lia Gård blir 17. til 19. januar 2025.