Steinar-nett

Overlater arbeidet til Gud

Steinar Hov er den praktisk anlagte på Sandom Retreatsenter, men han trives også med sjelesorg og samtale med mennesker som kommer dit.

– Vi får mange fine tilbakemeldinger fra de som deltar på retreat. De forteller ofte at de kjenner seg annerledes når de reiser enn da de kom. Vi tilrettelegger for at noe skal skje, men selve arbeidet overlater vi til Gud, sier Steinar Hov.

Han er gift med Anne Karin Apalseth. Snart 25 år er gått siden de kom til Sandom og ble fast knyttet til retreatarbeidet. Han har i dag 60 prosent stilling på Sandom og hun 80.

HØSTFARGER: Steinar Hov gleder seg ofte over å være ute i naturen. Her sitter han på trappen ved inngangen til «Stillhetens hus».

Glad i naturen

Når jeg vandrer langs en rødmerket løype i naturen, aner det meg at Steinar har vandret nettopp her. Nå hjelper han oss andre å finne veien.

– Retreat med fjellvandring ligger for meg. Det er flott å dele Guds storslåtte skaperverk med andre, sier Steinar Hov.

Jeg legger merke til han ute der han løfter planker og reparerer et og annet, mens jeg er på Sandom.

– Jeg er oppvokst på gård på Romerike. Min far reparerte ting selv. Jeg fikk på en måte det praktiske inn med morsmelken. Jeg tok maskin- og mekanikerlinje på videregående skole og utdannet meg som landbruksmekaniker, forteller Steinar Hov.

Praktiske hender

I militære tok han sertifikatene som trengtes for å kjøre lastebil og buss. I to år var grenader i en militærleir ved Holmenkollen i hovedstaden. Han jobbet første som lastebilsjåfør og mekaniker. Deretter ble det to år i Kristiansand hvor tok han ingeniørutdannelse og kjørte buss i fritiden. I Trondheim tok han siste året på NKI Maskiningeniørhøgskole. Securitas og en maskinforretning hadde glede av hans arbeidskraft før han kom til Sandom.

–  Jeg visste at det var behov for praktiske hender på Sandom. Jeg fikk hovedansvar for kjøkkenet og hadde også med vedlikehold og reparasjoner å gjøre. Jeg er ikke så glad i å stå foran store forsamlinger. Selv om jeg har sunget i kor hele livet, har jeg trivdes best på galleriet i kirken. Der har jeg også spilt tverrfløyte. Men når andre har tilrettelagt opplegget, kan jeg også lede retreat, sier Steinar Hov.

Trygg på Gud

– Hva har Sandom betydd for deg?

Sandom har vært et sted hvor jeg har visst og kjent at det var bruk for det jeg hadde å bidra med. Jeg liker variasjon og det er det til gangs her. Jeg har også hele tiden hatt et trygt forhold til Gud. Livet har lært meg noe om at det er viktig å be. Bønnen styrker troen.

– Hva tror du stillhet og bønn kan bety for dagens mennesker?

– Jeg tror det kan bety alt hvis de oppdager og søker bønn og stillhet. Men vi er ulike som mennesker. Selv ber jeg mest når jeg arbeider. Jeg liker å være i bevegelse. Gud møter meg særlig i naturen og gjennom musikken. Den beste retreaten jeg selv har vært på, var en ignatiansk retreat på Lia gård. Jeg vandret mye i skogen, fotograferte og lagde ting.

– Hva er ditt ønske for Sandom videre?

– Jeg ser for meg at vi vil fortsette som nå. Den store utfordringen er å nå ut til nye brukergrupper. Ikke minst må vi nå yngre mennesker. Jeg har stor sans for at unge og eldre mediterer sammen. Gud er der for oss alle, sier Steinar Hov.