margit2

Oppmuntret i retreatarbeidet

Det er en jevn oppslutning om retreatarbeidet rundt om i landet. Det viser glimt deltakere fra ulike retreatsteder delte med hverandre under inspirasjonssamlingen på Lia Gård 19. til 21. januar.

INSPIRASJON: Deltakerne gledet seg over fellesskapet. Nærmest til høyre Margit Sødal.

Stille meditasjon over bibelord, samlinger i kapellene, belysning av sentrale tema og vandringer i naturen preger retreatene. I denne stillheten arbeider Gud.

Staben ved Sandom Retreatsenter er nå fulltallig. I fjor ble det markert at ekteparet Anne Karin Apalseth og Steinar Hov har vært der 25 år og Anna Magni Larsen 10 år. Med Astrid Breivold på plass, er staben fulltallig. Her er jevnt med besøkende. Staben bruker enneagrammet som personlighetsutvikling.

Tomasgården har hatt et stabilt, rolig og godt år med jevnt besøk. Høydepunkt i år var stabstur til Taizé-fellesskapet. En ferdig hytte, som skal brukes som samtalerom, er bestilt.

Lia Gård hadde i fjor nær 10.000 overnattingsdøgn og har for tiden en stab på 15 husfolk, de fleste fra Tyskland. Høsttur til Savallen betydde mye for staben. Familieretreatene er stadig populære. Mareike, Ingar, Ingeborg og Sigmund Bø ledet årets inspirasjonssamling.

Åkerlehaugen har hatt mer enn 40 arrangement. Oppslutningen om retreatene er jevn. Trine Ringstad er nå ansatt i 30 prosent stilling.

Leirstedet Slora har eksistert i 22 år. Siste året var det nær 4000 overnattinger der. I høst ble et nytt hverdagskapell innviet. Det er åpent på dagtid og benyttes av lokalbefolkningen. Cathrine og Trond Hansrud vil utvikle retreat der.

Areopagos støtter årlig retreatarbeidet med 20.000 kroner til utviklingsstipend. Areopagosprest Tore Laugerud leder en rekke retreat rundt om i landet. Areopagosprest Liv Hegle leder Kontaktgruppen for retreat i Norge. Hun forteller at konferansen «Salig er tørsten» nå arrangeres i stadig flere byer.

Musiker Ulla Käll oppmuntret alle med sine gitartoner. Hun leder retreater flere steder i landet og reiser også rundt for å formidle en smak av retreat. Hun merker at en kombinasjon av musikk og retreat berører.

Retreat Bergen har det siste året hatt flere besøkende på sine kveldsretreater.

Retreat i Nidaros prøver seg frem med ulike former for retreat. Det fungerer.

Utstein Pilegrimsgard ansatte i fjor ny daglig leder i hel stilling og diakon i 50 prosent stilling. Nå ansetter stedet også en vert i 50 prosent stilling. Flere menigheter bruker stedet. Onsdager i partallsuker inviteres det åpent til stillhet.