lys-lia

Ventelister på mange retreater

Rundt om i landet melder flere retreatsteder om ventelister og fulltegnede retreat. Lengselen etter å komme til et stille sted og arbeide med forholdet til Gud og seg selv, er merkbar.

– Vi har kommet oss godt gjennom korona-krisen. Nå er vi i god rute og vel så det, sier Arvid Kaspersen, daglig leder ved Utstein Pilegrimsgard.

Venner har stilt opp til dugnad. Vedlikehold ble prioritert i de stille månedene.

Ventelister

Sandom Retreatsenter har hatt venteliste på sine retreat gjennom sommeren og høsten. På grunn av smittevern er det tatt imot noe færre til hver retreat. Akkurat nå er det noen ledige plasser i november, jul og nyttår.

Lia Gård har hatt godt besøkte retreater etter at stedet ble åpnet igjen i sommer. For tiden er de fleste retreater fulltegnet eller har venteliste. Først i slutten av november og neste år er det ledige plasser.

– Vi kuttet en familieretreat, vurderte å kutte en til og bare gjennomføre en. Men vi valgte å gjennomføre to. Det krevde mye av oss, men vi fikk takknemlige tilbakemeldinger. Det var en god ting å oppleve, forteller Ingar Bø, leder for Lia Gård.

Flere nye

– Vi har hatt flere nye på våre retreater i år enn tidligere. Kanskje er noe av årsaken at folk ikke kan reise til Syden, og at de leter etter andre alternativer, sier Anne Karin Apalseth, daglig leder på Sandom.

– Vi begynte igjen i midten av august. Vi har hatt to retreat i september og er nå midt i et ti dagers ignatiansk retreat der Valfrid Botnen er med som leder.  De svenske lederne kommer ikke, så vi må tenke annerledes. Skrivekurset i oktober, ledet av Kirsten Zetterquist, blir noe av, sier Inger Marie Aase ved Prestegården.

Vekt på smittevern

– Hva har dere lært i denne krevende tiden?

– Vi har forstått at mange er forsiktige og usikre. Derfor har vi lagt stor vekt på smittevern og sikkerhet. Vi har satset på små grupper. Deltakerne har sin faste stol både i spisesalen og kapellet. Alle har egne rom med dusj, sier Arvid Kaspersen.

– Kriser er krevende, men de gir også muligheter. Sandom er blitt en mer inkludert del av næringslivet i kommunen. Det å tenke nytt har gitt lærdom som kan komme til nytte senere. Digitale verktøy kan også brukes av retreatstedene, sier Anne Karin Apalseth.

– Vi har lært å leve trygt, midt i en usikkerhet. Vi tar på alvor dette å ikke bli grepet av angst og finner gode løsninger. Økonomisk er vi blitt båret, sier Ingar Bø.

Nye, unge husfolk er på plass og får for tiden opplæring. To av dem er norske.

Lia har erfaring med å legge vekt på god hygiene. Det har kommet godt med i disse dager. De som kommer, har faste plasser i matsalen og kapellet. Sigmund arbeider for tiden med å bygge prestegård ved stavkirken.

Livet er uforutsigbart

– Om jeg har lært noe, må det være at livet er uforutsigbart. Men som kronisk syk, er det noe jeg har visst lenge. Torsdag skal jeg opereres for kreft. Det er mye vi ikke har styring på. Overgivelse til Gud har vært et tema for meg i mange år og er det enda mer nå, sier Inger Marie Aase.

Økonomien har vært krevende for alle retreatstedene. Rent økonomisk har for eksempel Utstein Pilegrimsgard fått færre gaver og færre kirkeoffer i år. Men Stavanger Bispedømme har tatt ansvar for lønnskostnadene for daglig leder i seks måneder. De andre har vært litt permittert. Retreatstedet har og fått noe midler gjennom Kulturdepartementets krisepakke. Dermed er likviditeten nå tilfredsstillende. Programmet for neste år vil være klart i november.