assistent

Tiden er nåde

Våren er en særdeles spesiell tid av året. Akkurat nå gjør vårblomstene inntrykk på meg. Opp av sort jord spretter snøklokker og krokus. Der alt virker dødt, blir det i løpet av noen dager fargerikt liv.

Nettopp påsken finner sted om våren. Den minner oss først om at alt falt i grus ved Jesu død. Tre dager senere forstår vi at døden gir liv takket være Jesu oppstandelse. Synden er sonet. Vi får begynne på nytt.

De siste dagene har jeg lest Wilfred Stinissens bok «Evighetens øyeblikk» på nytt. Han var født i Belgia og bodde i Sverige fra 1967 til han døde i 2013. Han var katolsk prest, karmelittbroder og en kjent forfatter. Mange av oss har hatt glede av å lese hans bøker.

Mennesket begynner på nytt om og om igjen, skriver Wilfred Stinissen i denne boken. Etter hans syn er det å åpne seg for Gud, å åpne seg for evigheten. Tiden er nåde. Hvert øyeblikk betegner han som nåde. Han ber oss takke for den tiden vi har fått. Samtidig skal mennesket betegne tiden som en oppgave. Hvert øyeblikk er byggestein for evigheten.    

I en tid preget av all den uroen korona-pandemien har skapt i våre sinn, er det ikke selvsagt å ta til seg disse ord. Hadde Stinissen levd i dag, tror jeg han ville sagt noe om å roe ned, ta forholdsregler, være i dagen i dag og ha tillit til at Gud har omsorg for våre liv.

Vi mennesker blir lett sittende fast i ting som skulle vært ugjort. Johannes av Korset har sagt at sår som skyldes synd, kan bli kjærlighetssår. Stinissen mener vi undervurderer tilgivelsen når vi oppfatter den som en utslettelse av synder. Forlatelsen gjør mer enn som så. Den skaper vår fortid på nytt.

Å velge Gud er for Stinissen å virkeliggjøre sine muligheter. Men utvikling og modning krever tid. Å åpne seg for Gud er å åpne seg for evigheten. I dag er første dag i resten av vårt liv.

Paulus skriver i 2. brev til Timoteus 1, vers 7: «For Gud ga oss ikke en ånd som gjør motløs; vi fikk Ånden som gir kraft, kjærlighet og visdom». Med disse ord i bakhodet, kan vi møte vår tids uro.

Tekst og foto: Tor Kristiansen

Bildetekst: Vårens krokus spretter opp på Assistentkirkegården i Bergen.