tor-og-bok

Stillhetens gave

Tor Kristiansen har nylig gitt ut boken «Stillhetens gave – personlige møte med retreat». Her forteller han om sitt forhold til stillheten og presenterer den kristen retreatens egenart. Den erfarne journalisten har også foretatt ti intervjuer om temaet. Her er en oversikt over landets retreatsteder. Dermed er dette blitt en skikkelig bruksbok om retreat i Norge.

Hva gjorde at du ville skrive en bok om stillhet og retreat?

– Jeg er blitt så fascinert av stillheten på hytten. Når jeg står opp, lister jeg meg til stolen ved vinduet og observerer naturen. Jeg leser alltid et bibelord og ber på morgenkvisten. Siden jeg er så nær naturen, blir jeg så oppmerksom på Gud og skaperverkets detaljer. Der, i naturen, får jeg så sans for det Gud har gjort, sier Tor Kristiansen

Ladestasjon

– Jeg er overrasket over at jeg ikke er blitt mer oppmerksom på stillhetens verdi før. Mer og mer er jeg blitt klar over stillhetens betydning for å roe sinnet og reflektere. Å være i stillhet er også å være i bønn til Gud. Stillheten blir en ladestasjon når jeg er sliten.

– At det ble en bok, har nok med at det falt meg naturlig å løfte fram andres syn på noe jeg selv er svært opptatt av. Og blogger har jeg aldri vært, sier Tor.

Hva har retreat betydd for deg personlig?

– Å være stille alene er krevende. Jeg ser at det er en hjelp å være stille sammen med andre på retreat. Vi reflekterer sammen over bibelord. Dette ordløse fellesskapet er rett og slett verdifullt. Derfor anbefaler jeg alle å reise på retreat.

Ærlig og interessant

Hvilke tilbakemeldinger får du på boken?

– Mange kommenterer bokens utforming og er overrasket over hvor flott den er blitt. Gledelig også at mange til meg personlig og offentlig melder at de synes den har et ærlig, godt og interessant innhold. 

Hva tror du boken kan bety for retreatarbeidet?

– Flere har sagt at de vil gi boken til sine venner. Årsaken er nettopp at boken på en lettfattelig måte åpner folks øyne for hva retreat dreier seg om. Ingen annen bok har hatt en så konkret oversikt over landets kristne retreatsteder. Digital info til tross, å kunne bla litt fram om tilbake mens man tenker på hvilket sted som kunne passe en å dra på retreat, tror jeg folk vil sette pris på, sier Tor Kristiansen. 

TEKST: ØYVIND LERØ

FOTO: ASLAUG BULL KRISTIANSEN

Boken er utgitt på Efrem Forlag. Den er å få kjøpt på mange av retreatstedene og i alle landets bokhandler. Den kan også bestilles portofritt på www.efremforlag.no