lia4-nett

Retreatstedene åpner igjen

Endelig er det mulig å reise på retreat igjen. Rundt om i landet åpner retreatstedene rolig opp sin virksomhet. Det skaper jubel. Alle regler for smittevern blir fulgt. Derfor blir det noe færre deltakere enn vanlig.

– Vi har åpnet for dugnadsuker i hele mai der ektepar og andre venner kan male, arbeide med uteområdet og gjøre annet forefallende arbeid. 29. mai til 2. juni har vi den første retreaten der vi ser nærmere på Søren Kirkegaard og hans virke, forteller Ingeborg Solum Bø ved Lia Gård.

To av de tre planlagte familieretreatene blir gjennomført i sommer. Det blir ikke stående buffet, men servering. Alle må være friske når de kommer.

Litt rart

– Sigmund og jeg trekker jo på årene og er i risikogruppen. For første gang på 41 år overlater vi alt ansvaret for disse spesielle retreatene til den unge generasjon, Ingar og Mareike, og holder oss i bakgrunnen. Det blir rart, innrømmer Ingeborg.

Sandom Retreatsenter åpner med Enneagramkurs i retreatramme fra 18. til 21. juni og har retreat med fjellturer 23. til 28. juni, 7. til 18. juli og 19. til 24. juli. Dessuten blir det ignatiansk retreat fra 3. til 12. juli.

– Alt er ikke på plass ennå. Vi bygger nytt bad til frivillige og planlegger nøye hvordan vi skal forholde oss. Men vi gleder oss til å komme i gang igjen, sier Anna Magni Larsen ved Sandom.

Utstein Pilegrimsgård begynner å planlegge gjenåpningen mer i detalj mandag. 19. juni åpnes det for pilegrimer og turister. Det blir mulig å stikke innom på kortere og lengre besøk. Morgenbønn og kveldsbønn står på programmet hver dag. Nytt av året er middagsbønn på Utstein Kloster hver dag klokken 13.

Sakrale opplevelser

– Vi synes det er flott at Stavanger Museum, som har ansvar for klosteret, fyller den gamle kirken med sakrale opplevelser. Det blir også bønnevandring i kirken og mulighet til å tenne lys og legge en stein ved korset, forteller Arvid Caspersen ved Utstein Pilegrimsgard.

I år blir det pilegrimstur fra Stavanger til Røldal fra 30. juni til 5. juli med biskop Anne Lise Ådnøy som leder og pilegrimstur fra 3. til 7. august fra Egersund til Stavanger.

Ved alle retreatstedene har det vært en underlig tid etter at de måtte legge ned mye av den vanlige virksomheten på grunn av korona-situasjonen.

– Vi har vært frustrerte, men samtidig spurt Gud hva han ville med oss i denne situasjonen. Jeg har selv vært permittert og bare arbeidet tre-fire timer i uken. Men vi har møttes på Skype og andre digitale plattformer og holdt tidebønnene ved like, forteller Anna Magni Larsen.

Sandom la meditasjoner ut på Facebook i påsken og fikk gode tilbakemeldinger på det.

Bønnedugnad

Lia Gård har satset på bønnedugnad. Hver dag fra 08 til 21 har noen brukt tiden i bønn. Enkeltmennesker har bedt en time hver. Dette opphører etter 17. mai. Samtidig har de tre tidebønnene hver dag gått som vanlig, men med langt færre til stede.

– Det har vært stille og rart, men jeg har hatt mange fine samtaler med mennesker på telefonen. Dessuten har vi vært takknemlig for alle som har støttet oss økonomisk, sier Ingeborg S. Bø.

Temaretreaten «Det vakre – sfærene, himlene og kunsten» med musikeren Wolfgang Plagge og dominikanerinne Katarina Pajchel går som normalt 4. til 7. juni. Det er fortsatt ledige plasser på kreativ uke fra 15. til 20. juni.

– I denne krevende tiden velger vi en positiv tilnærming. Mange kjenner et stort behov for å reise på retreat. Og vi må alle feriere i Norge. Dette kan bli tidenes beste sommer for oss, sier Arvid Caspersen.

Informasjon om alle retreastedene finner du på www.retreater.no Der kan du og gå videre til stedenes egne nettsider.