tobias-og-elisabeth

Nye medarbeidere på Sandom

Elisabeth og Tobias Giese fra Tyskland er på plass som nye medarbeidere på Sandom Retreatsenter. Nå er de første månedene passert. De smiler fortsatt og er takknemlige.

– Vi var eventyrlystne og søkte oss til Norge i 2015, tre år etter at vi giftet oss. Norge er et flott land. Her er god plass og fine muligheter til å oppdra barn, sier Tobias Giese.

Han fikk først stillingen som pastor for baptistmenigheten i Rørvik. Etter et og et halvt år i Norge fikk de sønnen Tammo.

Godt team

De to overtar stillingen til Anna Magni Larsen som ble pensjonist i sommer. De andre medarbeiderne, Anne-Karin Apalseth, Steinar Hov og Astrid Breivold, er fortsatt på plass på Sandom. Tobias har fått ansvar for nettverksbygging og media, Elisabeth for renhold, meny og forbønn for gjestene. De føler alle at de er et godt team sammen.

Tobias Giese er oppvokst i en kristen familie i Øst-Tyskland. De bodde i Köthen, 12 mil vest for Berlin. Nettopp her skapte Johan Sebastian Bach mye av sin musikk. Jernteppets fall i 1989 åpnet nye muligheter. Tobias arbeidet først i et forlag, før han studerte teologi og misjonsvitenskap i Vest-Tyskland, Sveits og Sør-Afrika.

– Jeg var i Norge for første gang på en ungdomsleir i Valdres i år 2000 og ble fascinert av naturen og landet. Før vi reiste til Norge, var jeg fire år pastor i Tyskland, forteller Tobias Giese.

Første retreaterfaring

Sin førte retreaterfaring hadde han i et tysk kvinnekloster. I ti dager levde de seg inn i bibeltekster, ba tidebønner, spiste gode måltider og hadde samtale med en medvandrer en halv timer hver dag. Han opplevde dagene utfordrende, oppmuntrende, slitsomme og gode på samme tid. En retreat på Tautra utenfor Trondheim har han og fått med seg.

– Stillhet er blitt viktig for meg. Nå søker jeg det aktivt for å arbeide med noe i mitt eget liv. Tid alene med Gud hjelper meg. Vår tid trenger Jesus-disipler. Vi trenger å fordype oss i relasjonen til Jesus. I en tid der alle haster gjennom livet, trenger vi det rolige fellesskapet som retreat representerer, sier Tobias.

– Hva har Gud betydd for deg?

– Han er min skaper. Relasjonen til ham er viktig i mitt liv. Å leve et godt liv er for meg å leve sammen med hans sønn Jesus Kristus.

Trives

– Hvordan trives du på Sandom?

– Veldig godt. Her får jeg jobbe med mennesker og hjelpe dem å styrke relasjonen til Gud. Her er kontorarbeid, men også mye praktisk arbeid. Jeg tvinges til å bevege meg mer. Fellesskapet her er også godt. Jeg kan begynne å senke skuldrene, sier Tobias Giese, som slutter som pastor i Rørvik ved årsskiftet.

Elisabeth Giese er utdannet førskolelærer. Hun har også i flere år studert kirkeforvaltning i den lutherske kirken i Tyskland. Hun er oppvekst i Bielefeld i Vest-Tyskland.

– Å oppdra barn er noe stort. De utfordrer oss voksne og lærer oss mye, sier Elisabeth.

Gud har omsorg

– Hva har Gud betydd for deg?

– Jeg er oppvokst i en kristen familie. Troen har betydd mye i mitt liv. jeg lever i dette at Gud har en plan for mitt liv. Salme 139 har betydd mye for meg. Verden er ikke perfekt. Men også i det vonde og vanskelige kan vi oppdage at Gud har omsorg for oss, sier Elisabeth Giese.

Hun viser til sandkornet som kommer inn i en musling og skaper irritasjon. Likevel utvikler det seg til en perle. Det holder Elisabeth frem som en trøst både for seg selv og andre.

– Gud er min livskilde. Han er over meg, under meg og omgir meg på alle sider. Det gir ro å leve i hans nærhet i hverdagen. Der kan vi få være oss selv, slik Gud har skapt oss, sier Elisabeth Giese.

BILLEDTEKST: Tobias og Elisabeth Giese gleder seg over arbeidet på Sandom. FOTO: STEINAR HOV