rhodod

Nåden er …

Den danske presten Johannes Møllehave døde mandag 10. mai, 84 år gammel. En av Nordens fremste prester og forfattere er gått bort. Få kunne formidle nåden og evangeliet som ham.

«Nåden er din dagligdag,

Hverdagen det nære.

Mennesker at leve med,

Nåden er at være.

 

Nåden er den kærlighed

Som blev grundløst givet.

Nåden er den hverdag, som

Binder deg til livet.

 

Nåden er et ord fra Gud

Over alle dage.

Nåden er når alt er tapt,

At få alt tilbage.

 

Nåden er hver levet dag,

Hvert tilfeldigt møde.

Nåden er det levende,

Som opstår av døde.

 

Uden håb og uden Gud

Lar’ vi døden råde.

Tro og håb og kærlighed

Får vi kun af nåde.»

Denne salmen av Johannes Møllehave, som også finnes i Norsk Salmebok, gjengir vi på originalspråket. Inger Marie Aase, leder for Prestegården Retreatsenter, la salmen ut på Facebook straks hun fikk kjennskap til at Møllehave vår gått bort. Her formidler vi salmen til flere retreatvenner.

Leker med ordene

Johannes Møllehave er kalt ordets mann. Marianne Andersen, hans niese, som har skrevet «Den store Møllehave-bog» skriver om ham: «Han er en mann av mange ord – det er like før det tar pusten fra oss, når han uttrykker seg om alt fra stort til smått. Han leker med språket og ordene – kaster dem opp i luften og ser, hva som skjer.»

Selv har jeg 20 bøker av og med Johannes Møllehave i mine bokhyller. Jeg kjøpte alltid en bok av denne mannen når jeg var i Danmark. Få kunne som han formidle humor, livsvisdom og livsglede.

Han var først og fremst prest og sjelesørger i sine bøker. I million eksemplarer har hans solgt. Karen Thisteds bok «Det skal merkes at vi lever», en samtale mellom Johannes Møllehave og poeten og musikeren Benny Andersen, ble raskt en bestselger.

Liv og evangelium

Lenge har kirken vært preget av log og evangelium. Grundtvig og Møllehave har lært oss noe enda mer eksistensielt, nemlig liv og evangelium, sier Per Arne Dahl til Vårt Land.

«Nåden over vores liv er, at Det Nye Testamentet hævder, at ikke vi, men Kristus er sandheden. Sandheden, veien og livet også i det menneskes tilværelse, der er fjernt fra veien, sandheden og livet – i den korte tid dets livsild forbrænder», skrev Johannes Møllehave i innledningen til sin prekensamling «Den livsild som forbrænder».