Mist ikke motet!
Lia Gård, Sandom Retreatsenter og Tomasgården Retreatsenter avlyser sine retreater til og med påske. Fasteretreatene til Retreat Bergen er avlyst denne uken.
– Umiddelbart er det trist å avlyse noe. Jeg selv og andre med meg har sett frem til og hatt forventning til disse retreatene. Vi tar situasjonen på alvor og følger signalene fra myndighetene. Akkurat nå er det krevende, men riktig å ikke møtes som vanlig, sier Bård Haukedal, personalprest i Bjørgvin bispedømme og nestleder i Retreat Bergen.
Han skulle lede de to fasteretreatene i Bergen, hadde lagt de opp sammen med medarbeiderne og gledet seg til disse arrangementene.
Situasjonen er krevende over hele landet. Gudstjenester og arrangement er avlyst på grunn av fare for spredning av koronaviruset. De fleste holder seg hjemme eller tar turer i nærmiljøet. Barnehagene og skolene er stengt. Mange jobber hjemmefra. Kolonialbutikker og en rekke forretninger er åpne. Selv på åpne kaféer og restauranter er det få besøkende å se.
– Mange kjenner en dyp uro. Hvordan skal vi takle denne krisen en hel verden opplever akkurat nå?
– Det er lov å kjenne på uro og bekymring. Vi blir berørt og kan kjenne kroppslig hvordan forholdene vi nå opplever, gjør noe med oss. Midt i dette kan vi få legge alt framfor Gud og få hjelp og mot av Gud og hverandre til å stå i det. Gud gir styrke, sier Bård Haukedal.
Ikke være redde
– Men hvordan kan Gud tillate det som nå skjer?
– Ja, vi kan undre oss, men håpet og troen er at Gud vil være med gjennom det som nå skjer. Vi må lære oss å leve med uroen og spørsmålene. Gud er der og gir hjelp i denne situasjonen.
– Når retreatene er avlyst, kan den enkelte legge til rette for bønn, ettertanke og retreat hjemme. Hvilke tekster kan det være verdifullt å meditere over?
– Jeg har sans for tekstene knyttet til midfasten om brødunderet i ødemarken som ble valgt i radiogudstjenesten i NRK P1 fra Knarvik kirke sist søndag. Evangelieteksten finner vi i Markus 6 vers 30 til 44. Den handler om at Jesus ville ta med disiplene til et øde sted der de kunne være alene og hvile seg litt. Men da de kom frem, ble de møtt av en stor mengde mennesker. Jesus underviser dem, men sørger og for at de får mat, sier Bård.
Han viser til Johannes evangelium. Han skriver om det samme under, men peker på at det var et barn som hadde fem byggbrød og to fisker. Jesus ser og bryr seg. Samtidig lar han et barn være til hjelp for alle andre.
Trygt fundament
– Andre verdifulle tekster er Paulus brev til Filipperne 4 v. 4 til 7. Han ber alle mennesker ikke være bekymret for noe, men legge alt frem for Gud i bønn og takk. Salme 121 er og en fin tekst i dagens situasjon. Det er godt å kunne vende blikket oppover og vente på hjelp fra Herren. I Salme 62 peker David på at Gud er hans klippe, et berg, et trygt fundament å ta sin tilflukt til. Fra Ham kommer håpet, fremholder Bård.
– Hvordan kan vi sikre oss ro til å meditere hjemme?
– Hjemmesituasjonen er spesiell for de fleste nå. Mange opplever at det er flere i huset og ikke alltid så rolig. Likevel kan vi prøve å lage en ramme og et tidspunkt for stille ettertanke. Vi finner et rolig sted, tenner et lys og leser tekstene i Bibelen.
På retreat er vi stille sammen. Hjemme hos seg selv vil mange savne dette fellesskapet. Kanskje er det når vi ikke kan reise på retreat, vi merker hvor viktig dette ordløse fellesskapet er.
Ringe og be
– Hva kan vi ellers gjøre i denne tid?
– Vi merker at vi mennesker er sårbare i en krisetid som denne. Vi oppdager tydeligere det gode ved de alminnelige dagene når de ikke er der. Fortsatt kan vi ha kontakt, for eksempel ringe hverandre, og be for hverandre. Barnet som fikk hjelpe Jesus lærer oss at det ikke skal så mye til. Vi finner også noe som kan være til hjelp på internett. Den som søker på retreatstedenes og bispedømmenes hjemmesider, finner noe til oppbyggelse, sier Bård Haukedal.
Billedtekst; Påskeliljene bærer bud om en ny vår og om at Gud er vår klippe. Fra Ham kommer håpet.