julelys2-(2)

Kunsten å vente

Første søndag i advent og 1. desember er passert. Over hele verden er de kommende uker spesielle. Vi er i vente-modus og ser frem til å feire jul. Feire at et lite barn kom til verden og ble vår redningsmann.

Det latinske «Adventus Domini» betyr «Herrens komme». Adventstiden er en forberedelse til å feire jul, Jesu fødsel, og vente på ham som en gang kommer igjen. Vi preges av tålmodighet og lærer noe om kunsten å vente.

For moderne mennesker er det krevende å vente. Vi vil ha det meste med en gang. Selv det å spare kan vær vanskelig.

Men det å kjøpe gaver til slekt og venner, er en hyggelig opplevelse. Vi vet de ikke blir åpnet før på julaften. Men det er fint å benytte salg, få gavene kjøpt og overrakt dem før det er for sent. Gavene trenger ikke være dyre. Å gi opplevelser, der vi gjør noe sammen med den andre, er ofte en nydelig gave.

Takknemlig

«Jeg håper du finner noe å være takknemlig for», skrev en venn til meg her om dagen.

Å finne det, er ikke alltid så lett. Mange plages av negative tanker om seg selv. Nyhetene vi serveres i aviser, radio og TV er også ofte negative.

Leter vi, finner vi alltid noe å takke for. Særlig når vi leter etter små ting. Men vi har alle store ting å takke for: Hver og en av oss er skapt i Guds bilde. Vi er unike og verdifulle som den vi er.

«Frykt ikke, for jeg er med deg, vær ikke redd, for jeg er din Gud! Jeg gjør deg sterkt, hjelper deg og holder deg oppe med min rettferds høyre hånd», skriver Jesaja i kapittel 41 vers 10. Disse ord kan vi leve i når uroen tar oss og vi kjenner mer på svakhet enn styrke.

Lysene har mening

Jeg nyter alle lysene som er tent ute og inne i denne adventstiden. Lysene har slik mening i en årstid hvor det blir mørkere og mørkere.

«Mens frost og vintermørke rår, begynner kirkens nye år, og våre sinn skal være vendt, mot lyset som på jord er tent», skrev salmedikteren Svein Ellingsen i 1957.

I adventstiden og juletiden minnes vi ham som er verdens lys. Gud skal ikke ha noe av oss. Han er mer opptatt av å gi oss noe. Hver dag får vi livet som gave. For oss alle er det noe utrolig stort.