anna-magni-2

Flere søker retreat

Årene med pandemi har vært krevende. Nå begynner driften å gå som normalt igjen ved landets retreatsteder. Flere ser behovet for å trekke seg tilbake for å hente styrke og kraft i Guds nærhet. På Inspirasjonssamlingen på Lia Gård ved Koppang delte 60 mennesker erfaringer sist helg.

Tomasgården fikk flere nye husfolk i fjor. Men en av de fast ansatte sluttet. Det gjør arbeidet krevende. Tre tidligere ansatte går nå inn og hjelper til i en overgangsfase samtidig som de søker etter en ny leder, gjerne en som også kan bo der.

Lia Gård hadde flere fine retreater i fjor. Unge fra Fjellhaug prøvde ut computerfrie dager. Viktig tema i møte med unge. En god gruppe fra Tyskland på besøk i mer enn en uke. Sigmund Bø er blitt sprek igjen etter operasjonen og er ivrig engasjert i å bygge pilegrimssenter ved stavkirken.

En fin gruppe ung, mange fra Tyskland, er husfolk på Lia. Med god oppfølging gjennom Norsk Misjonsselskap betyr de mye. Mareike Bø og en frivillig er noe mer på kontoret. En kontaktgruppe som kan hjelpe Lia med tanke på økonomi, sosiale medier og informasjon er opprettet. Flere kommer og kan hjelpe til på Lia to uker nå og da. Det betyr også mye.

Åkerlehaugen ved Molde har nå eksistert som retreatsted i 30 år. Stedet driver tradisjonelt retreatarbeid og har nær kontakt med Møre bispedømme. Aldri har så mange overnattet, som i fjor. Staben har hatt en liten økning.

100 frivillige

Utstein Pilegrimgsgard har 100 frivillige nå. Nesten hver helg arrangeres det noe. Flere kommer tilbake etter pandemien, men driften går med underskudd. Det ble arrangert retreat 115 døgn, men 250 døgn overnattet ingen. Daglig leder Arvid Kaspersen vil gjerne ha gjester flere dager i uke og annonserer nå etter volontører. Tanken er å ta imot folk med raushet og omsorg. Pilegrimsturene fungerer.

Retreat i Rogaland samler 30-40 deltakere til retreat fire lørdager i året.

Cathrine og Trond Hansrud driver Slora leirsted i Nordre Follo med stille kapell. Noe av det spennende er å hjelpe unge til trygg selvtillit.

Lørdagsretreat

Retreat i Nidaros har stille lørdagsretreat fem ganger i året. 25 deltakere har vært på retreat på Lia. Forum for åndelig veiledning fungerer. Hilde Anette Løvenskiold Grüner forteller at de nå har et samarbeid med Halden Fengsel om å arrangere retreat for innsatte.

Retreat i Nord, Andreas-stiftelsen, har hatt prostisamlinger for prester og flere helgeretreater. Gruppen samarbeider med klosteret i Tromsø og betyr også noe i Narvik og Alta.

Høgsveen retreat- og gjestegård har knyttet til seg flere. Synshemmete Heidi Halvorsen har tilført dem nye impulser og deltok på Lia i år. Torill Slåttsveen Asp benytter billedterapi i sine retreat og tror noe av det stedet tilbyr kan være en ressurs for retreatmedarbeidere.

Svanhild Bredvei Kjøndal arrangerer to kveldsretreater i halvåret i boligen sin mellom Sandefjord og Larvik. Hun har og plass til pilegrimer.

Dag og Helene Erlandsen vurderer om kapellet i Lillomarka kan brukes på nye måter.

Nytenkning i Agder

Fem prester fra Kristiansand-området deltok på inspirasjonssamlingen. De arbeider med å få til noe knyttet til retreat og åndelig veiledning i sitt distrikt. Biskopen er positiv til dette. En helgeretreat er alt arrangert. Gruppen ønsker å hjelpe mennesker til å snakke om eget bønneliv og være en ressurs for mennesker som vil delta på pilegrimsvandring.

Sandom Retreatsenter deltok med 10 medarbeidere og frivillige. Senteret har gjester 120 dager i året, mest i perioden fra juni til oktober. Astrid Breivold går over i pensjonistenes rekker i disse dager. Det er behov for en person som kan erstatte henne i 60 prosent stilling og gjerne arbeide med noe annet i tillegg. Kontakt med unge i Studentlaget og KRIK oppleves positivt.   

Areopagos arbeider med kristen meditasjon, ignatiansk og keltisk spiritualitet. Organisasjonen inviterer til stille dager i St. Petri kirke i Stanger, sentrerende bønn i Lambertseter kirke og tidebønn i Trefoldighet kirke i Oslo.

Retreat i Bergen samler mellom 10 og 15 på sine seks kveldsretreater i halvåret ved Søsterhjemmet Haraldsplass. I samarbeid med Bjørgvin bispedømmeråd tilbys åndelig veiledning til ulike mennesker.   

Hvordan nå unge?

Søndag samtalte vi om veien videre. Jo Hegle Sjøflot fra Areopagos pekte på at det er et tankekors at få unge kommer til retreat. Hva kan vi gjøre for å nå dem? Når unge skeptikere har vært på retreat, får de ofte øynene opp for at her er en kraftkilde. – Vi skal ikke bli mer tidsriktige, men vi kan peke på tidløse sannheter i et nytt språk. Og vi kan arbeide med vårt teologiske grunnlag, sa Jo.

Billedtekst: Anna Magni Larsen fortalte om flere helgeretreater i nord.