1forrett

De små detaljer

Mye skal klaffe om et festmåltid skal bli en fest og en retreat fungere. Ofte legger vi ikke merke til anstrengelsen, kreativiteten og arbeidsgleden som ligger bak.

Se på dette bildet fra en festmiddag på Lia Gård. Vi aner at det er fest når det til og med er forrett på bordet. Legg merke til fargene. Grønt og rødt står så fint til hverandre. Bestikket til hovedretten er knyttet i en rød serviett med en hyssing. Enkelt. Men å komme på det og gjennomføre det, er så kreativt.

Denne gangen vil jeg fremheve husfolkene og de frivillige ved landets retreatsteder. Uten dem ville det ikke bli noen retreat. Ofte legger vi merke til lederne. Men den usynlige baktroppen er uvurderlig viktig. Det ville ikke blitt noen retreat uten husfolket.

Utholdenhet kreves for de som skal koke kaffe, re senger, støvsuge, lage mat og smile til de som kommer, dag etter dag. Gjestene tenker ikke over alle detaljene og tar alle de små tingene som en selvfølge. Selv er jeg dypt takknemlig og takker alle som tjener Gud og gjør en innsats i det stille på retreat.

«Små ting er små ting. Men troskap i små ting er en stor ting», står det på en keramikkplakett over peisen på Søsterhjemmet Haraldsplass i Bergen. Holdningen var viktig for diakonissene. Og holdningen er viktig for alle oss som gjør en tjeneste i retreatarbeidet.