Økt interesse for retreater

Alle familieretreatene på Lia gård er fulltegnet. Utstein Pilegrimsgard merker økt interesse for ignatiansk retreat. Tomasgården har hatt flere på venteliste til noen av sine retreater.

Dette var noe av det som kom frem på den årlige samlingen for retreatbevegelsen i Kirkens Hus i Oslo 30. mai. 20 personer fra ulike retreatsteder deltok på samlingen og delte sine erfaringer. Flere steder merkes en forsiktig økt interesse for å delta på retreat.

STILLHET: Samlingen ble innledet med sang og andakt i kapellet i Kirkens Hus.

– 100 familier meldte seg svært raskt da vi åpnet påmeldingen for familieretreat. Det tok ikke lang tid før alle var fulltegnet. Vi opplever at barn som har vært på familieretreater, kan komme tilbake som husfolk, fortalte Ingeborg Bø fra Lia gård Retreatsenter.

Også Lia opplever at mange kommer på de ignatianske retreatene. Samarbeid med ulike organisasjoner oppleves positivt. Pilegrimsleden over Østerdalen går rett gjennom tunet. Mange kommer for å gjøre dugnad. En av ungdommene har overtatt nettsiden. 15 personer fra seks ulike land bor og arbeider på Lia gård for tiden. Programmet for 2018 er alt ferdig. I april 2018 skal Andreas Ebert ha labyrintretreat.

– Flere nybegynnere kommer, gjennomsnittsalderen går ned. Normisjon etterspør innføringskurs i åndelig veiledning. Flere kirkestaber ønsker å være på pilegrimsgården. Det er blitt enklere å bruke kirken på klosteret. Vi gleder oss også over å ha fått på plass en ny daglig leder, sa Reidun Kyllingstad fra Utstein Pilegrimsgard.

– Tomasgården har jevn og god aktivitet. Mange grupper kommer. Noen har egne opplegg, andre skreddersyr vi noe for. Ofte er det noen nye på alle retreatene. Gamlehuset på gården er restaurert. Godt samarbeid med flere lokalmiljø og menigheter, fortalte Anne Reidun Sture.

Hun hadde denne gangen med seg en ny medarbeider, Lene-Mari Bergmann Tørresen. Tomasgården søker nå etter en mannlig medarbeider som kan jobbe med praktiske ting.

– Enneagramkurs i retreatramme fungerer godt på Sandom. Gjennomsnittsalderen går oppover. Men det er etablert kontakt med studentmiljøet i Trondheim. Det håper vi skal motvirke tendensen. Stedet ligger ypperlig til for fjellvandringsretreat. Gud er til stede i naturen. Tause og ignatianske retreat er spennende, men og arbeidskrevende med tanke på åndelig veiledning. 35 prosent nye gjester kommer hvert år. Jungeltelegrafen går, fortalte Anne-Karin Apalseth og Anna Magni Larsen.

Retreat i Nord har to retreater vår og høst på gjestehuset hos Karmelittene. Vi trenger nye medhjelpere. I 20-30 år har vi hatt retreater på Soltun folkehøgskole, men vet ennå ikke om skolens nye eiere ønsker det. Det er mulig de får til et samarbeid med et par som har en stor gård i Nordland, fortalte Egil Mardal Johannessen fra Andreasstiftelsen – Retreat i nord.

– Mange studentgrupper finner veien til Solåsen. Vi har prøvd et 30 dagers retreat for første gang. Nå planlegger vi to ganger 15 dager der deltakerne møtes i september i år og april neste år. Vi har og forsøkt crossyoga der kristen meditasjon og bønn integreres på en god måte. Årets utgave av tidsskriftet «Over Alt» blir et Luther-nummer, fortalte Joachim Grün og Øivind Refvik fra Solåsen.

– På Lovisenberg har vi sluttet med overnattingsretreater og satser mer på retreat i hverdagen og stillhet midt i byen. Det fungerer, fortalte Målfrid Finnseth, Hilde Moen og Arne Sand.

– Jeg hjelper fortsatt Lia, Tomasgården og Sandom med retreater med innslag av musikk, åndelig veiledning og Taize-preg. Jeg har og dagsretreater ute i menighetene og har kontakt med Kompass i Sverige. Dessuten er jeg medansvarlig for tidebønnlivet i Gamle Fredrikstad, fortalte Ulla Käll.

Ordo Crusis har kontakt med 90 menn og kvinner. Fellesskapet har nå ukentlige messer på Frogner og månedlige på Hokksund. Retreat, Ordet og Bønnen er viktig og vi har utviklet en bønneapp, fortalte Jan Otto Eek.

Sigurd Bakke er nå spesialprest i sitt prosti og får jobbe med retreat og åndelig veiledning en gang i uken. Han jobber blant annet i forhold til studenter på Ås.

– I Retreat Bergen har vi kveldsretreat en gang i måneden og arrangerer retreat i en menighet en gang i halvåret. Jevnlig kommer rundt 15 personer. 35 kom på seminar om «Kunsten å hvile i nåden» ved biskop Halvor Nordhaug. Han støtter aktivt retreatarbeidet og bispedømmet har overtatt ansvaret for åndelig veiledning i Bergen, opplyste Tor Kristiansen.

Samlingen ble ledet av Liv Hegle fra Areopagos som leder Kontaktgruppen for Retreat. Med seg hadde hun seniorrådgiver Guro Hellgren i Kirkerådet. Vi er alle takknemlig for deres innsats for å få til denne samlingen.